Sunday, 24 June 2012

Renungan


Assalamualaikum...


Apabila kita tidak  berilmu,kita harus mengamalkan sifat merendahkan diri untuk belajar..Kita tidak boleh menjadi orang sombong,kerana dengan kesombongan itu,kita akan menjadi orang bodoh..Sekalipun seseorang itu mempunyai ilmu yang mencapai tahap ijazah kedoktoran (PhD),jika dia sombong,ijazah kedoktorannya itu tidak akan menjadikan dia lebih bijaksana..Hal  ini  kerana,orang sombong dengan ilmunya  tidak akan suka ditegur dan dibetulkan..Dia  merasakan dirinya sentiasa benar dalam semua perkara..

Maka jika dia tersalah, dia akan kekal dalam kesalahan itu..Dia juga tidak suka menadah ilmu daripada orang yang dirasakannya lebih rendah tahap ilmunya..
Maka ilmunya tidak akan meningkat dan berkembang,tetapi akan beku atau hanya menjurus pada satu-satu bidang yang dia pakar sahaja..

Lain halnya dengan ahli ilmu yang tawadhu atau merendah diri..Seorang yang tawadhu akan sanggup menadah ilmu daripada siapa saja..Dia juga rela ditegur dan dikritik..Kepada orang yang merendah diri,Allah s.w.t akan berikan padanya hati yang lapang,fikiran yang cerdas dan perasaan yang tenang untuk mendapat ilmu yang banyak..

Ilmu akan meninggikan darjat seseorang di sisi Allah s.w.t dan manusia tetapi dengan syarat,orang itu merendah diri..Namun sekiranya dia angkuh,tunggulah,ilmu itu yang akan menghenyaknya ke bawah..
Ingatlah,rasa tidak berilmu adalah pakaian peribadi orang yang benar-benar berilmu.. 

Sumber : Nota Fikir untuk Zikir (Pahrol M Juoi)

Semoga Bermanfaat - Istiqomah & Muhasabah Diri Selalu...^_^

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...