Tuesday, 24 July 2012

17 Amalan Penghapus Dosa

السلام عليكم
بِسْــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

لا إله إلاَّ الله.محمد رسو ل الله
الحمد لله رب العا لمين

الصلاة و السلام على رسو ل الله.اما بعد

Hikmah,Info,Islam..
Manusia pasti berbuat dosa dan pasti memerlukan ampunan Allah. Oleh kerana itu Allah memberikan keutamaan dan kemurahan kepada hamba-Nya dengan mensyariatkan amalan-amalan yang dapat menghapus dosa disamping taubat. Sebagiannya (amalan ini) dijelaskan dalam Al-Quran dan sebagiannya lagi dalam sunnah Rasulullah s.a.w. Diantaranya sebagai berikut :

1. Menyempurnakan wudhu dan berjalan ke masjid,sebagaimana disampaikan Rasulullah s.a.w, "Mahukah kalian aku tunjukkan sesuatu yang dapat menghapus dosa dan mengangkat darajat..Mereka menjawab: Ya,wahai Rasulullah s.a.w..Baginda berkata: "Sempurnakan wudhu ketika masa sulit dan memperbanyak langkah ke masjid serta menunggu solat satu ke solat yang lain,kerana hal itu adalah ribath."
(Riwayat Muslim dan At-Tirmidzi)

Juga dalam sabda baginda yang lain: "Jika seseorang berwudhu lalu menyempurnakan wudhunya kemudian berangkat solat dengan niat hanya untuk solat,maka tidak melangkah satu langkah kecuali Allah angkat satu darjat dan hapus satu dosa."
(Riwayat At-Tirmidzi)

2. Puasa hari Arafah dan Asy Syura,hal ini didasarkan pada sabda Rasulullah s.a.w, "Puasa hari Arafah aku berharap dari Allah untuk menghapus (dosa selama) setahun yang sebelumnya dan setahun setelahnya dan Puasa hari Asy Syura saya berharap dari Allah menghapus setahun yang lalu."
(Riwayat At-Tirmidzi)

3. Solat terawih di bulan Ramadhan dengan dalil sabda Rasulullah s.a.w, "Barangsiapa menegakkan Ramadhan (solat terawih) dengan iman dan mengharap pahala Allah maka diampunilah dosanya yang telah lalu." (Muttafaqun 'Alaihi)

4. Haji yang mabrur "Barangsiapa yang berhaji lalu tidak berkata keji dan berbuat kefasikan (kejelekan) maka ia kembali seperti hari ibunya melahirkannya."(Riwayat Al-Bukhari)..Kemudian dalam sabda baginda dinyatakan, "Haji mabrur balasannya adalah syurga."
(Riwayat Ahmad)

5. Memaafkan hutang orang yang sulit membayarnya.

6. Melakukan kebaikan setelah berbuat dosa dengan dalil: "Bertakwalah kepada Allah di mana pun kamu berada,ikutilah kejelekan dengan kebaikan yang menghapusnya dan pergauli manusia dengan etika yang mulia."(Riwayat At-Tirmidzi dan Ahmad)

7. Memberi salam dan berkata baik dengan dalil sabda Rasulullah s.a.w, "Sesungguhnya termasuk sebab mendapatkan ampunan adalah memberikan salam dan berkata baik."
(Riwayat Al-Kharaithi Dalam Makarim Al-Akhlak)

8. Sabar atas musibah dengan dalil sabda Rasulullah s.a.w, "Sesungguhnya Allah Azza Wa Jalla berfirman, "Sesunguhnya apabila Aku menguji seorang hamba-Ku yang mukmin,lalu ia memuji-Ku atas ujian yang Aku timpakan kepada-Nya,maka ia bangkit dari tempat tidurnya (dalam keadaan) bersih dari dosa seperti hari ibunya melahirkannya."
(Riwayat Ahmad)

9. Menjaga solat lima waktu dan Jumaat serta puasa Ramadhan dengan dalil sabda Rasulullah s.a.w, "Solat lima waktu dan jumaat ke jumaat dan ramadhan ke ramadhan adalah penghapus dosa diantara keduanya selama dosa-dosa besar dijauhi."
(Riwayat Muslim)

10. Azan dengan dalil sabda Rasulullah s.a.w, "Sesungguhnya seorang Muadzin akan diampuni dosanya sepanjang (gema) suaranya." (Riwayat Ahmad)

11. Melakukan solat,dengan dalil sabda Rasulullah s.a.w, "Bagaimana pendapat kalian seandainya ada sungai di pintu yang digunakan untuk mandi setiap hari lima kali,apa yang kalian katakan apakah tersisa kotorannya? Mereka menjawab, "Tidak ada sisa kotorannya sedikitpun."Beliau bersabda, "Solat lima waktu menjadi sebab Allah menghapus dosa-dosa."
(Riwayat Al-Bukhari)

12. Memperbanyak sujud dengan dalil sabda Rasulullah s.a.w, "Hendaklah kamu memperbanyak sujud kepada Allah,kerana tidaklah kamu sekali sujud kepada-Nya melainkan Dia mengangkatmu satu darjat dan menghapus satu kesalahanmu (dosa) darimu."
(Riwayat Muslim)

13. Mengerjakan solat malam..Rasulullah bersabda s.a.w, "Hendaklah kalian solat malam,kerana ia adalah adat orang yang soleh sebelum kalian dan amalan yang mendekatkan diri kepada Rabb kalian serta penghapus kesalahan dan mencegah dosa-dosa."
(Riwayat Al-Hakim)

14. Berjihad di jalan Allah s.w.t.."Akan diampuni tiap dosa orang yang mati syahid kecuali hutang."
(Riwayat Muslim)

15. Mengiringi haji dengan umrah..Rasulullah s.a.w pernah mengatakan, "Iringi antara haji dengan umrah,kerana pengiringan antara keduanya dapat menghilangkan kefakiran dan dosa sebagaimana Al Kier (alat pembakar besi) menghilangkan karat besi."
(Riwayat Ibnu Majah)

16. Sedekah dengan dalil, "Jika kamu menampakkan sedekah(mu),maka itu adalah baik sekali..Dan jika kamu menyembunyikannya dan kamu berikan pada orang-orang fakir,maka menyembunyikan itu lebih baik bagimu..Dan Allah akan menghapuskan dari kamu sebahagian kesalahan-kesalahanmu dan Allah mengetahui apa yang kamu kerjakan."(Surah Al-Baqarah Ayat: 271) Rasulullah pun bersabda, "Sedekah menghapus dosa seperti air memadamkan api." (Riwayat Ahmad,At-Tirmidzi dan selainnya)

17. Menegakkan hukum pidana dengan adil, "Siapa saja yang melanggar larangan Allah kemudian ditegakkan padanya hukum pidana maka dihapus dosa tersebut."
(Riwayat Al-Hakim)

Demikian sebahagian penghapus dosa,mudah-mudahan penjelasan bermanfaat..
Wallahu a'lam...

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...